Please select your page

НПМ: Посета Геронтолошком центру у Новом Саду

Тим Националног превентивног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) посетио је данас Радну јединицу Ново Насеље Геронтолошког центра у Новом Саду. Редовне посете НПМ-а установама социјалне заштите у којима бораве старија лица спроводе се у циљу стицања увида у могућности остваривања и заштите људских права њихових корисница и корисника. Увид у услове живота корисника, међу којима је значајан број особа које зависе од туђе бриге и помоћи, омогућава то да се овим установама укаже на начине унапређења њиховог рада и услова под којима њихови корисници остварују своја права.

Један од кључних аспеката живота корисника на које НПМ обраћа пажњу су поштовање приватности особа смештених у Центру, како у њиховим собама и просторијама за одржавање личне хигијене, тако и приликом обављања прегледа и пружања свакодневне неге од стране особља. Посебна пажња посвећује се питању прибављања пристанка корисника Центра на медицинске и друге прописане третмане, а које је понекад, услед хитности узроковане неким акутним здравственим стањем, потребно спровести без претходне могућности да се корисници са њима сагласе. Са тим у вези изузетно важно је и питање ограничавања слободе кретања корисника и њихове комуникације са члановима породице и околином. Чланови тима НПМ-а о овоме су разговарали са особљем Центра, али и са корисницима, који су изразили велико задовољство начином на који се према њима у овој установи поступа и условима живота у њој.

У Радној јединици Геронтолошког центра Нови Сад на Новом Насељу борави 285 корисника о којима се стара укупно 107 запослених у овом објекту, као и два лекара опште праксе и по један стоматолог, психолог и психијатар чије услуге су на располагању свим корисницима Геронтолошког центра. Тиму НПМ-а - који су данас чинили заменица покрајинског заштитника грађана - омбудсмана Анико Ширкова са сарадницом Јагодом Вјештицом, Јелена Самарџић из институције Заштитника грађана Републике Србије и др Мира Петровић и Милан Марковић из међународне организације МДРИ - као највећи проблем у функционисању Центра предочен је недовољан број запослених. Забрана запошљавања у јавном сектору онемогућава ангажовање новог, односно додатног особља чиме се би се, са једне стране, растеретили запослени, а са друге стране унапредио квалитет услуга и живота корисника Геронтолошког центра Нови Сад.