Please select your page

Istraživanje Pokrajinskog ombudsmana "Inkluzija između želje i mogućnosti" - Inkluzivno obrazovanje daleko od željenog

 inkluzijaInstitucija Pokrajinskog ombudsmana je u oblasti zaštite prava deteta krajem 2010. godine sprovela istraživanje u 117 osnovnih škola na teritoriji AP Vojvodine, sa ciljem da stekne saznanja o tome koliko je inkluzivno obrazovanje zaživelo u vojvođanskim osnovnim školama.

Rezultati istraživanja dobijeni na osnovu odgovora 711 ispitanika iz 117 vojvođanskih osnovnih škola ukazuju na to da su pripreme Ministarstva prosvete za sprovođenje inkluzivne obrazovne prakse kasno započete, što je dovelo do toga da nastavnici nisu imali vremena da se u dovoljnoj meri pripreme za realizaciju ovog procesa.

Pored toga, neki od pravnih akata ključnih za podrobnije regulisanje praktičnih aspekata inkluzije u nastavi doneseni su neposredno pred početak tekuće školske godine ili čak i kasnije. Iako je Ministarstvo prosvete organizovalo preko 220 obuka o inkluziji na kojima je učestvovalo oko 7.500 obrazovnih radnika iz cele Srbije veliki broj ispitanika smatra da je obuka kroz koju su prošli nedovoljna, a značajan je broj i onih koji veruju da nedovoljno poznaju ključne aspekte pravilne primene u praksi.

Neki od ključnih problema u sprovođenju inkluzije u obrazovanju su veliki broj učenika u razredima, nedovoljna obučenost i nestručnost nastavnika zbog neblagovremeno sprovedene, većinom teorijske obuke, nemotivisanost i predrasude samih nastavnika, nedostatak podrške stručnjaka koji bi pomogli u realizaciji inkluzivne nastave, nepostojanje pedagoškog asistenta, neusklađenost pravnih akata sa realnim potrebama učenika i nastavnika u procesu inkluzivnog obrazovanja, nedostatak nastavnih sredstava i preopterećenost nastavnika administrativnim poslovima. Osim toga, roditelji nerado sarađuju u slučajevima kada je za dete potrebno izraditi individualni obrazovni plan - koji većina ispitanika i dalje smatra jedinim preduslovom, odnosno formom koja predstavlja suštinu inkluzivnog pristupa obrazovanju. Nastavno osoblje obuhvaćeno istraživanjem smatra da nema adekvatnu stručnu podršku i kapacitete za sprovođenje inkluzije u svojim lokalnim sredinama.

Ciljevi istraživanja "Inkluzija između želje i mogućnosti" bili su da se utvrde najvažniji problemi u vezi sa sprovođenjem inkluzije u vojvođanskim osnovnim školama, te koliko nastavni kadar u školama poznaje osnovne teorijske i praktične aspekte inkluzivne obrazovne prakse. Uz primere finskog i slovenačkog modela inkluzivnog pristupa obrazovanju i pozivajući se na Ustav i još 13 međunarodnih i domaćih dokumenata i pravnih akata koji regulišu pravo na obrazovanje bez razlike, istraživanje nudi i preporuke i smernice za efikasniju i održivu realizaciju inkluzivne obrazovne prakse u osnovnim školama u Srbiji.


Istraživanje "Inkluzija između želje i mogućnosti" dostupno ovde.