Please select your page

Најаве

Жене у парламентарном животу Војводине 1918 - 2018

Поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, Покрајински заштитник грађана – омбудсман организоваће у другој половини новембра свечани скуп под називом „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018“.

У раду Велике народне скупштине учествовало је и седам жена. У намери да скрене пажњу јавности на допринос жена развоју парламентаризма и демократске политичке културе, Покрајински заштитник грађана - омбудсман ће на скупу представити и публикацију „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018“. У публикацији су садржани радови о организовању женског покрета у Војводини, борби за право гласа и положају жена у XX веку, о изборним квотама, формирању и функционисању женске парламентарне мреже у АП Војводини, као и биографије жена које су учествовале у раду Велике народне скупштине.

Монографија је подељена у три дела, а садржи између осталог и имена свих жена које су, као посланице, у протеклом периоду партиципирале у раду покрајинске скупштине.

Свечани скуп ће бити одржан 23. новембра, у великој сали Скупштине АП Војводине, са почетком у 11.00 часова.

Програм скупа се налази у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (АГЕНДА Зене у парламентарном зивоту Војводине 1918.pdf)Програм свечаног скупа344 kB

Најава скупа о људским правима и противправностиПокрајински заштитник грађана – омбудсман организоваће, крајем октобра, у сарадњи са Институтом за криминолошка и социолошка истраживања из Београда, међународни научно-стручни скуп на тему “Заштита људских права: Од противправности до законитости”.

Велики број учесника из земље и иностранства имаће прилику да тему конференције елаборира кроз три проблемске целине – Правне празнине и људска права, Правосуђе  и противправност, те Теоријско-правни и филозофски аспекти противправности и легалности.

Скуп ће започети расправом представника регионалних, републичких, покрајинских и локалних омбудсмана, адвокатских и јавнобележничких комора, као и поверенице за равноправност и повереника за информације од јавног значаја о противправности, а завршиће се потписивањем изјаве о сарадњи, којом се представници независних институција обавезују на сарадњу у области родне равноправности.

У оквиру тродневног скупа биће организован и округли сто на тему Противправност – однос правосуђа и других независних институција

Поред представника независних институција у раду стручног скупа ће учествовати и представници власти, правосуђа и академске заједнице из Србије, Русије, Мађарске, Румуније, Италије, Норвешке, Аустрије, Порторика, Кине, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Македоније. 

Међународни научни скуп “Заштита људских права: Од противправности до законитости” организује се уз подршку Мисије ОЕБС у Републици Србији, а одржаће се 30. и 31. октобра 2018. године на две локације – 30. октобра у згради Ректората (др Зорана Ђинђића 1), а 31. октобра у Скупштини АП Војводине (Владике Платона бб) у Новом Саду.

Проф. др Зоран С. Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман, одговараће на питања новинара у уторак, 30. октобра, пре почетка скупа, у времену  од 09.30 до 10.00 часова, као и у среду, 31. октобра, након завршетка скупа.


фб НАЈАВА ЦИР

Особе са инвалидитетом у Србији се суочавају са мноштвом проблема – игнорацијом, омаловажавањем, дискриминацијом, насиљем, сиромаштвом, незапосленошћу, социјалном невидљивошћу, изолацијом и рестриктивном прописима који отежавају остваривање њихових образовних, здравствених, социјалних и културних права. Посвећен заштити и унапређењу људских права, Покрајински заштитник грађана – омбудсман организује округли сто под називом „Од пацијента ка грађанину“.

Округли сто ће се одржати у уторак, 20. марта, у Плавој Сали Скупштине града Новог Сада, улица Жарка Зрењанина 2, са почетком у 10.00 часова.

Поред покрајинског омбудсмана и његових сарадника, на округлом столу ће учествовати: др Дамјан Татић, члан Комитета УН за права особа са инвалидитетом, Вера Гркавац, начелница Управе за социјалну и дечију заштиту, др Милка Будаков, заменица покрајинског секретара за за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Славица Марковић, експерткиња из области образовања особа са инвалидитетом, Јосип Влчек, председник координационог одбора организација особа са инвалидитетом града Новог Сада, Јулијана Чаталинац, из Центра за за самостални живот особа са инвалидитетом и Марија Парњицки из ЕХО-а, Нови Сад
Агенду округлог стола можете погледати у прилогу.

Будући да положај особа са инвалидитетом, као и проблеми у остваривању њихових права, представљају легитиман предмет интересовања јавности, покрајински заштитник грађана позива медије да јавност информишу о раду округлог стола.

Време за давање изјава је ограничено на 30 минута пре почетка скупа и у том временском оквиру проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, одговараће на питања новинара.

Преузмите документа:
Download this file (дневни-ред-20032018.pdf)Дневни ред округлог стола186 kB

фб НАЈАВА ЦИР

Рад на заштити и унапређењу права припадника националних мањина једна је од кључних области рада Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

У жељи да допринесе јавном дијалогу о актуалним темама и питањима друштвене интеграције националних мањина, као и да омогући размену сазнања и искустава са представницима мањинских самоуправа из суседних земаља, Покрајински омбудсман ће 12. и 13. априла у Новом Саду организовати међународну конференцију на тему „Језик, култура и идентитет“.

Организовањем конференције, Покрајински омбудсман жели да укаже на значај и важност очувања националног идентитета, нарочито у вишејезичном и мултикултуралном окружењу, да утиче на повећање капацитета националних савета националних мањина, као и да укаже на потребу очувања и неговања контаката са сународницима у матичној земљи.

На конференцији ће, поред домаћих, учествовати и представници мањинских самоуправа из Хрватске, Румуније, Мађарске.

Рад конференције одвијаће се у великој Сали скупштине АП Војводине.

Агенду скупа можете погледати у прилогу.

Преузмите документа:
Download this file (Агенда.pdf)Агенда конференције321 kB

фб НАЈАВА ЦИР

Проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана, посетиће у понедељак Сенту. Са представницима локалне самоуправе, Опште болнице, невладиних организација и Завода за културу војвођанских Мађара, покрајински омбудсман, његови заменици/це и сарадници, разговараће о стању људских права у локалној заједници, као и о улози и значају локалног омбудсмана.

У агенди скупа, предвиђени су и разговори о раду Савета за родну равноправност и Савета за децу, затим о правима из области социјалне заштите, искуствима у раду са особама са инвалидитетом, остваривању демографске стратегије, али и добре управе.

Посете локалним самоуправама представљају редован облик активности покрајинског омбудсмана и служе стицању што потпунијег увида у остваривање људских права, проблеме грађана и функционисање органа локалне самоуправе.

Пошто Закон о локалној самоуправи омогућује, али не обавезује јединице локалне самоуправе да образују локалне омбудсмане, ту могућност у АП Војводини је од 2006. године до данас, искористило само неколико локалних самоуправа. Посетом Сенти, као и разговорима са представницима осталих војвођанских општина, покрајински омбудсман жели да укаже на важност омбудсманске заштите људских права и подстакне њену институционализацију и у преосталих 37. јединица локалне самоуправе.


Последње најаве


Најчитаније вести


Медијски кутак