Please select your page

Мд Оси 2014Поштовање права особа са инвалидитетом је од суштинског значаја за побољшање њиховог положаја у друштву. Особе са инвалидитетом су посебно осетљива група и суочава се са многобројним проблемима у свакодневном животу, које се огледају у физичким и социјалним препрекама, као што су предрасуде у ставовима према инвалидности. Предрасуде и стереотипи према особама са инвалидитетом доводе до дискриминације, којом су нарочито погођене жене са инвалидитетом, двоструко маргинализоване због свог родног идентитета.

Главни проблеми особа са инвалидитетом јесу неодговарајући услови живота, висока стопа незапослености, сиромаштво, социјална невидљивост и изолација, неприступачност, како органа државне управе, тако и културних, здравствених и институција социјалне заштите, јавног превоза, информација и информационих технологијама.

Опширније: Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом: Позитивно законодавство не значи...


2013-12-05 11.16.22-1

Институција Покрајинског омбудсмана одржала је данас у Влади АП Војводине састанак поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Тема састанка на којем су учествовали представници јединица локалне самоуправе и организација које се баве положајем особа са инвалидитетом била је положај особа са инвалидитетом у општинама и градовима Војводине

Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих је отварајући састанак истакла да је на основу прикупљених података у истраживању стекла утисак да јединице локалне самоуправе проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом приступају формално и често недовољно озбиљно. „Покрајински омбудсман, са друге стране, добија веома мало притужби од особа са инвалидитетом, што не значи да се њихова права не крше“ истакла је омбудсманка и навела да је ова инстутиција спремна да своје капацитете и знање стави у службу решавања проблема особа са инвалидитетом.

Опширније: Одржан састанак о положају особа са инвалидитетом у општинама и градовима Војводине


саопстење ривПокрајински омбудсман је овог месеца покренуо акцију обиласка организација на територији Аутономне Покрајине Војводине које се баве питањима особа са инвалидитетом.

Посете и непосредни разговори са представницима организација треба да допринесу упознавању рада ових организација и проблема са којима се оне сусреће у остваривању својих циљева и пружању услуга корисницима, те упознавању ових организација са радом Покрајинског омбудсмана и надлежностима институције у заштити права особа са инвалидитетом. Покрајински омбудсман ће на основу прикупљених информација утврдити будуће активности којима би на најбољи и најефикаснији начин могао да допринесе унапређењу поштовања права особа са инвалидитетом, као и бољем и успешнијем раду организација, служби и установа која се баве овом проблематиком.

Опширније: Покрајински омбудсман покренуо акцију обиласка организација које се баве питањима особа са...


ИМГ 3773Заменица за равноправност полова у институцији Покрајински омбудсман Даница Тодоров говорила је на почетку тренинг програма за мониторинг права особа са инвалидитетом у склопу глобалног кооперативног пројекта „Међународна промоција права особа са инвалидитетом” који се одржава у Новом Саду.

Учесницима тренинга указала је на надлежности Покрајинског омбудсмана и искуства у заштити људских права особа са инвалидитетом, односно на поступање по њиховим притужбама. Институција Покрајинског омбудсмана настоји да примењује целовит приступ који омогућује сагледавање вишеструке дискриминације особа са инвалидитетом – с обзиром на делатност три специјализована/е заменика/це – за заштиту права националних мањина, права детета и равноправност полова, као и чињеницу да Покрајински омбудсман обавља део послова Националног механизма за превенцију тортуре и других сурових, нељудских, понижавајућих казни и поступака у установама социјалне заштите.

Опширније: Заменица покрајинског омбудсмана Даница Тодоров о правима особа са инвалидитетом


ресурсницентар-лого2