Please select your page

Zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana Eva Vukašinović održala predavanje za romske medijatore

Juče, 28. jula 2015. godine u Novom Sadu održan je trening u okviru trećeg modula obuke za interkulturalne medijatore, a tema je bila „Interkulturalna medijacija u oblasti zdravlja, stanovanja, zapošljavanja i obrazovanja“. Na obuci je učestvovalo oko dvadeset interkulturalnih medijatora i medijatorki koji su imali priliku i da od Eve Vukašinović, zamenice Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana saznaju više o radu ove institucije. Zamenica Vukašinović detaljno je upoznala učesnike i učesnice obuke o načinima i postupku na koji mogu koristiti mehanizam ombudsmana, ali ih je detaljnije uputila i na prava u oblasti stanovanja. 

Obuka za interkulturalne medijatore deo je međunarodnog projekta VET4 Medijacija među Romima i Romkinjama, koji se uz finansijsku podršku Programa doživotnog učenja Evropske komisije realizuje u Španiji, Belgiji, Italiji, Rumuniji i Srbiji. Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman podržao je ovaj projekat uz Kancelaru za inkluziju Roma Vlade APV i instrument PGF (Instrument za generisanje projekata sa posebnim opredeljenjem fonda za Romsku populaciju) i Fond za otvoreno društvo. 

Cilj ovog projekta je jačanje medijacije i osnaživanje medijatora, doprinos osnaživanju Roma i Romkinja, izdavanje novog sertifikata za posredovanje/medijaciju sa ciljem da se podstakne angažovanje interkulturalnih medijatora u lokalnim zajednicama, naročito u onima u kojima u značajnom broju žive Romi i Romkinje.