Please select your page

Žitište: Okrugli sto o uvažavanju različitosti

Ljudi su danas više povezani, ali to ne znači da je više razumevanja. Iako živimo u modernom i, naizgled, tolerantnom društvu, diskriminacija, rasizam, nasilje, terorizam i svi ostali vidovi netolerancije nikada nisu bili veći. Međunarodni dan tolerancije trebalo bi da nas podseća da smo svi jednaki kao ljudska bića i da jedni prema drugima treba da se odnosimo sa poštovanjem, rekla je između ostalog zamenica za ravnopravnost polova Danica Todorov na okruglom stolu u Žitištu „Gradimo toleranciju, uvažavamo različitost, osudimo nasilje i mržnju” koji je organizovao zaštitnik građana ove opštine Aleksa Kuzman.

Tolerancija je mnogo više od pasivnog prihvatanja „drugih”. Ona donosi obaveze da se deluje, mora da se uči, neguje i brani kroz obrazovanje, uključivanje i stvaranje mogućnosti za sve ljude bez obzira na njihovu različitost. Ovo znači izgradnju društava zasnovanih na poštovanju ljudskih prava, gde su strah, nepoverenje i marginalizacija zamenjeni pluralizmom, učešćem i poštovanjem različitosti. Danas više nego ikada moramo težiti nenasilnim rešenjima zasnovanim na toleranciji i uzajamnom poštovanju u cilju očuvanja istorijskog i kulturnog nasleđa svih ljudi. Edukacija vodi toleranciji, a tolerancija vodi životu u zajednici u kojoj se različitosti prožimaju na takav način da izgrađuju poverenje i zajedništvo. Međunarodni dan tolerancije sve ljude sveta podseća da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država. Ako želimo da živimo u skladnoj zajednici, neohodno je da poštujemo i uvažavamo ne samo one koji su nam slični, nego i one koji se od nas razlikuju po svojim idejama, stavovima, one koji su druge nacije, vere, seksualnog opredeljenja, ili koji govore drugim jezikom, rekla je između ostalog Danica Todorov.

Na okruglom stolu u Žitištu posvećenom Međunarodnom danu tolerancije i prevenciji rodno zasnovanog nasilja govorila je i predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica, a o aktivnostima Doma zdravlja u zaštiti žena od nasilja dr Tamara Drašković. O zaštiti osoba sa invaliditetom, posebno dece, govorila je direktorka Centra za socijalni rad Jelena Ivančević, o toleranciji u školi, Zorica Ševo, a član Opštinskog veća za sport i omladinu Milenko Milaković o toleranciji u sportu.