Please select your page

Jamena - voda se povukla, ali su problemi ostali

IMG 1758Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka, i Eva Vukašinović, zamenica pokrajinskog ombudsmana, posetile su danas selo Jamena. Ovo vojvođansko selo, koje se nalazi na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne Hercegovine, teško je stradalo prilikom majskih poplava. Poplavni talas je došao skoro do samog centra sela u kome živi oko hiljadu ljudi i oštetio veliki broj kuća, njiva i useva.

Miodrag Starčević, predsednik Saveta mesne zajednice, obavestio je pokrajinsku ombudsmanku i njenu zamenicu da je šteta od poplava preliminarno procenjena na preko 4 miliona evra. Voda je prodrla u 147 kuća i 50 pomoćnih objekata. Šest kuća se srušilo, a šest urušilo. U selu, čiji meštani žive od poljoprivrede, nema ni jedne parcele koja nije bila pod vodom. Seljaci su osiguravali njive od grada, ali ne i od poplava i u narednih godinu dana će ostati bez prihoda. Vanredna situacija, proglašena sredinom maja, na predlog kriznog štaba ukinuta je sredinom juna. Nemamo, rekao je Starčević, pouzdanih informacija kada će se započeti sa obnovom kuća. Nabavka građevinskog materijala morala bi, po njegovom mišljenju,  da se obavlja po ubrzanoj proceduri. On je rekao da u Jamenu stižu donacije, ali da selu trenutno nedostaje stočne hrane.

Nakon razgovora sa predsednikom Saveta mesne zajednice, Aniko Muškinja Hajnrih i Eva Vukašinović su primale predstavke građana. Veliki broj građana, koji se tim povodom okupio ispred kancelarije mesne zajednice, pokrajinskom ombudsmanu se požalio da su zaobiđeni prilikom procenjivanju štete i na probleme u distribuciji humanitarne pomoći. Vlasnike čije su njive oštećene, a zasađene kulture uništene prilikom izgradnje nasipa, interesovalo je ko treba da im nadoknadi štetu.

Pokrajinski ombudsman će, pored postupanja po predstavkama stanovnika Jamene, preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti koje će biti usmerene ka pribavljanju informacija od nadležnih organa. 

Svoju posetu Jameni, pokrajinska ombudsmanka i njena zamenica završile su obilaskom sela u kome su  i dalje, nakon dva meseca, vidljivi tragovi poplave – urušeni i obijeni zidovi, vlaga i otvoreni prozori na kućama, zamuljene zaštitne mrežice protiv komaraca, neupotrebljivi kućni aparati u pojedinim dvorištima, obijeni malter i sitni otpad ispred nekih kuća.