Please select your page

U susret Međunarodnom danu žena na selu

U susret medjunarodnom danu zena na seluPosetom Srpskom Itebeju u opštini Žitište gde su se pokrajinska zaštitnica građana-ombudsmanka i zamenica za ravnopravnost polova sastale sa predstavnicama Kluba žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja, UŽ „Međanke“ iz Međe i UŽ „Banaćanke“ iz Torka zaokružen je ciklus poseta udruženjima žena na selu koje je Pokrajinski ombudsman realizovao tokom 2023. godine, a u susret 15.oktobru Međunarodnom danu žena na selu.

Ove posete nastavak su prakse iz prethodnih godina čiji cilj  je unapređivanje položaja udruženja žena na selu i povećanje vidljivosti njihovog rada, stvaralaštva i postignuća koje se često marginalizuju i zanemaruju, iako ova udruženja imaju veliki značaj za ekonomsko osnaživanje žena i doprinos lokalnom razvoju. Da bi se položaj žena na selu unapredio, prvi korak ka ekonomskom osnaživanju je njihovo povezivanje i umrežavanje kroz ženska udruženja, a zatim i edukacije i informisanje o aktivnostima, merama i instrumentima podrške koji postoje na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou kojim se podstiče žensko preduzetništvo.

15. oktobar, Međunarodni dan žena na selu, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2007. godine, kako bi se fokusirala pažnja javnosti i donosilaca odluka na položaj ove, marginalizovane grupe žena. Neplaćeni rad, otežan pristup zdravstvenim i drugim socijalnim uslugama, nedostatak vlasništva na zemljištu samo su neki od problema žena na selu. Njihovo ekonomsko osnaživanje nameće kao izlaz iz marginalizacije i diskriminacije i jedan ok ključnih koraka ka rodnoj ravnopravnosti i socijalnom uključivanju.

U susret medjunarodnom danu zena na selu