Please select your page

Одржан Округли сто о улози јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против фемицида

Округли сто о улози јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против фемицидаУочи 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља, Покрајински заштитник грађана - омбудсман, као координатор мреже "Живот без насиља", организовао је округли сто чија је тема била фокусирана на улогу јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против насиља над женама и насиља у породици, са посебним нагласком на превенцију фемицида.

Према информацијама прикупљеним путем медијских извештаја, од почетка године, седам жена је убијено на територији АП Војводине у контексту породично-партнерског насиља, а у једном случају, у пожару породичне куће пронађена су тела супружника где се сумња да је муж убио супругу, након чега је извршио самоубиство. Округли сто окупио је јавне тужиоце са територије АП Војводине, будући да управо они, кроз рад група за координацију и сарадњу, руководе и координирају размену информација између различитих актера у заштити од насиља у породици. Фокус је био на размени искуства у превазилажењу изазова у пракси, мишљења и унапређења активности које доприносе бољој процени ризика и унапређењу координисаног рада и сарадње институција у спречавању насиља у породици, насиља према женама и фемицида. Учесници/це су, између осталог, препознали потребу да се што пре изради правилник о сарадњи којим се одређују обавезе и сарадња државних органа и установа надлежних за примену Закона о спречавању насиља у породици у смислу одредаба поменутог закона.  Такође, један од предлога са овог скупа је сазивање ванредних конференција случаја у свим случајевима фемицида са циљем утврђивања евентуалних пропуста органа и институција, и унапређења сарадње и поступања у свим случајевима насиља у породици.  На скупу је истакнут значај цивилног сектора када је у питању пружање специјализованих услуга женама жртвама насиља, као и потреба за континуираним едукацијама професионалаца који поступају у случајевима насиља у породици.

Представницима/цама основних јавних тужилаштава са територије АП Војводине обратиле су Бојана Шћепановић, државна секретарка у Министарству правде Републике Србије, др Јасмина Киурски, јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва, као и Татјана Лагумџија, в.д. главног јавног тужиоца у Апелационом тужилаштву у Новом Саду.

Влада Републике Србије је 2017. године 18. мај прогласила Даном сећања на жене жртве насиља како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице, нарочито након што је у периоду од 16. до 18. маја 2015. године током 72 сата у Србији убијено седам жена.

Округли сто о улози јавног тужиоца у успостављању сарадње институција у борби против фемицида