Please select your page

Обележавање Националног дана родне равноправности

Посета гимназији СмартДанас , 11. јуна, обележава се Национални дан родне равноправности.

На овај дан, Покрајински омбудсман посебно жели да истакне кључну улогу образовања у постизању родне равноправности и изградњи инклузивног друштва. Образовање је темељни стуб друштвеног развоја и кључни фактор у борби за родну равноправност. Кроз образовање, млади људи стичу знање, вештине и вредности које обликују њихову перцепцију света и друштва. Осим тога, образовање пружа могућности за оснаживање жена и девојчица, као и подстицај за њихову већу партиципацију у свим сферама друштва, укључујући науку, технологију, инжењеринг и математику (СТЕМ) области, где су традиционално биле недовољно заступљене. Зато је од суштинског значаја осигурати да образовне институције промовишу принципе родне равноправности у свим сегментима учења и васпитања, кроз оснаживање ученика и ученица да препознају родне стереотипе и предрасуде и стекну вештине неопходне за толерантно друштво, у коме се поштује принцип равноправности појединаца/ки и група и негује узајамно поштовање, ненасилно решавање сукоба у међуљудским односима, односно спречавање и сузбијање родно заснованог насиља.

Поводом Националног дана родне равноправности, покрајинска омбудсманка доц. др Драгана Ћорић и заменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке Снежана Кнежевић посетиле су Гимназију Смарт и Гимназију „Светозар Марковић“ у Новом Саду, где су разговарале са директоркама ових установа Јеленом Десницом и Татјаном Вукадиновић. Ово је била прилика да се истакне значај образовања, посебно са аспекта родне равноправности и стекне увид у рад и активности ових установа на плану родне равноправности и једнаких могућности за ученике/це оба пола у области образовања.

2024-06-11_Обелезавање-Националног-дана-родне-равноправности-3.јпг

Истим поводом, покрајинска омбудсманка доц. др Драгана Ћорић присуствовала је 11. јуна седници Комисије за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада.

Са циљем подизања свести о важности родне равноправности као предуслова за напредак целокупног друштва и једног од основних вредности демократске државе, Влада Републике Србије 2021. године установила је Национални дан родне равноправности, а 11. јун изабран је као подсетник на дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији. На тај датум је Указом кнеза Михаила Наталији Петровић и Софији и Катарини Лекић одобрено да могу да отворе школу за женску децу руководећи се тиме да је право гласа и образовање девојчица и жена сигуран пут ка бољем и квалитетнијем животу.

Драгана Ћорић - Скупштина Града Новог Сада