Please select your page

„Дани Шимановаца“ окупили заједницу: Прослава традиције и женског предузетништва

Дани ШимановацаСавет месне заједнице Шимановци, у сарадњи са Културним центром Пећинци, Удружењем жена “Шимановчанке”, културно-уметничким друштвима “Искон” и “Искон ветерани”, као и спортским организацијама, а под покровитељством Општине Пећинци, организовао је тродневни програм месне славе обједињен у манифестацију “Дани Шимановаца” од 16. до 18. августа.

У оквиру ове манифестације одржан је и десети по реду “Културни вашар” на коме је учествовало више од 30 удружења жена и самосталних излагача. На отварању манифестације обратили су се Зоран Војкић, заменик председника општине Пећинци и председник Савета МЗ Александар Мандић.

Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић је присуствовала овој манифестацији и обишла је све штандове удружења.

Омбудсман у оквиру својих надлежности води рачуна о предузетништву жена. Током прошле године посетили смо 17 удружења жена, “Шимановчанке” су биле међу њима, и зато смо желели и ове године да дођемо овде и подстакнемо све излагачице да наставе са својим радом, којим одржавају дух заједништва и сећање на старе занате и рецепте.

Подржавамо женско предузетништво, не само у погледу пружања савремених услуга, већ и овог које је усмерено на одржавање старих заната и обичаја, јер су жене, посебно у мањим местима одувек биле чуварке сећања.

Овакве манифестација су прилика да се породице поново окупљају, друже, размењују искуства и стичу нова пријатељства и везе које ће их подржавати у њиховим даљим активностима. Женским удружењима често указујемо на могућности конкурисања за добијање средстава којима ће моћи боље да организују своје активности, а ту смо и да им помогнемо да добију одговоре на нека правна и друга питања.

Дани Шимановаца