Please select your page

Конференција „Светло и сенка - Роми у систему образовања“

Конференција „Светло и сенка - Роми у систему образовања“Покрајински заштитник грађана - омбудсман присуствовао је 27. септембра 2024. године конференцији „Светло и сенка - Роми у систему образовања“, одржаној у Палати Србија у Београду. Конференцију је организовао Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Министарством просвете, Канцеларијом Савета Европе у Београду и Европским центром за права Рома.

У оквиру два панела разговарало се о изазовима, као и потребним корацима како би свако дете имало приступ квалитетном образовању. Представљено истраживање институције Повереника „Перцепција ромске заједнице о дискриминацији“ показало је да већина испитаника сматра да је образовање Рома најважније за равноправан положај у друштву, а трећина испитаника види децу као највише дискриминисану у ромској популацији. О искуствима из праксе говорили су представници бројних невладиних организација и школа.

Испред Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана, скупу су присуствовале Соња Кениг и Јелена Радуловић Гламочак, саветнице у институцији.