Please select your page

Одржане фокус групе: Корак ка унапређењу заштите и збрињавања деце с поремећајима понашања

Фокус групеПокрајински заштитник грађана - омбудсман организовао је данас фокус групе на тему „Заштита и збрињавање деце с поремећајима понашања“.

Заменица покрајинске заштитнице грађана - омбудсманке за права детета Јоланд Корора поздравила је присутне и указала на то да се Омбудсман у свом раду дужи низ година сусреће с проблемом обезбеђивања одговарајуће заштите и збрињавања деце с поремећајима понашања, а која су због неадекватног родитељског старања издвојена или их је потребно издвојити из биолошких породица. Заменица покрајинске омбудсманке за права детета истакла је да је Омбудсман континуирано, у својим годишњим извештајима, указивао на неопходност решавања постојећег проблема и на потребу да се деци с поремећајима понашања осигура адекватна алтернативна брига, у складу с њиховим потребама и у њиховом најбољем интересу.

Фокус групе организоване су с циљем целовитог сагледавања постојећих проблема, изазова и потреба, као и сачињавања заједничких закључака и предлога конкретних мера за унапређење услова и приступа у погледу адекватне алтернативне бриге о деци с поремећајима понашања. Учесници фокус група поделили су своја искуства и размишљања, те су изразили високу мотивисаност да допринесу даљим активностима и указали на потребу за хитном реакцијом како би систем збрињавања био ефикаснији и приступачнији свима који се суочавају са описаним проблемима.

У фокус групама учествовали су Никола Крстић, в.д. начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада и чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Соња Радаковић, представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Покрајинског секретаријата за здравство, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад, као и представници центара за социјални рад и установа за смештај деце и омладине без родитељског старања са територије АП Војводине.

Након анализе података прикупљених током фокус група, закључци ће бити достављени органима надлежним за доношење одлука у области социјалне и здравствене заштите и другим институцијама одговорним за заштиту и унапређивање права детета.