Please select your page

Seminar za edukatore i radnike u kulturi sećanja „Učimo od prošlosti - delujemo za budućnost“

Grupna fotografija učesnika seminaraU Subotici, na Paliću, je od 25 do 29. avgusta održan godišnji seminar za edukatore i radnike u kulturi sećanja „Učimo od prošlosti - delujemo za budućnost“.

Seminar već četvrtu godinu za redom u različitim gradovima Srbije organizuju Teraforming i Olga Lengel institut TOLI (TOLI - The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights) iz Njujorka. Nakon Novog Sada i Šapca, ovog puta program je održan u Subotici. Kao i svaki put, polaznici su stigli iz svih delova Republike Srbije, kao i nekoliko učesnika iz Severne Makedonije iz Fonda Na Holokaustot. Među 30 učesnika seminara su bili nastavnici i profesori, bibliotekari, arhivisti, muzejski radnici i drugi akteri kulture sećanja.

Na početku seminara, obraćajući se polaznicima, pokrajinska zaštitnica građana - ombudsmanka doc. dr Dragana Ćorić istakla je važnost ovakvih seminara zbog očuvanja kulture sećanja. „Govorom o ljudima koji su nestali u ovim strahotama mi i dalje njima dajemo lik, nisu samo broj u jednom strašnom mnoštvu, i upozoravamo buduće generacije da ih nikad ne zaborave“.

 Polaznicima su se obratili i Robert Sabadoš ispred Savez jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Subotica, pomoćnik gradonačelnika Subotice Srđan Samardžić, Pavle Vamošer u  ime Jevrejske Opštine Novi Sad i Međunarodnog komiteta za Dahau, kao i  Pavel Voronin - šef odeljenja za kulturu Ambasade Savezne Republike Nemačke.

Seminar za edukatore i radnike u kulturi sećanja „Učimo od prošlosti - delujemo za budućnost“