Please select your page

Dečji savet Pokrajinskog ombudsmana: pogled na prava deteta kroz vekove i savremene izazove

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmanaČlanovi i članice Dečjeg saveta Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana učestvovali su na trodnevnom sastanku u Novom Sadu, koji je održan od 14. do 16. oktobra 2024. godine.

U utorak, 15. oktobra, u okviru Festivala mentalnog zdravlja u Novom Sadu, nakon što je zamenica pokrajinske ombudsmanke za prava deteta Joland Korora pozdravila prisutne i upoznala ih sa idejom i značajem ove aktivnosti, članovi i članice Dečjeg saveta pripremili su poster prezentaciju i kao kustosi proveli publiku kroz ključne momente u istoriji poimanja deteta i detinjstva, od antičkih vremena do današnjih dana. Kroz ovaj edukativni prikaz, koji je održan u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ pod nazivom „Vremeplov detinjstva - od nevidljivosti do aktivnog učešća u društvu“, posetioci su mogli da se upoznaju s načinima na koje se shvatanje deteta i detinjstva menjalo tokom različitih epoha.

Nakon prezentacije, usledio je razgovor sa publikom pod moderacijom saradnika i saradnica Pokrajinskog ombudsmana. Diskutovalo se o tome kako su naučna saznanja i promene u razumevanju deteta doprineli stvaranju Konvencije o pravima deteta, kao i o uticaju Konvencije na položaj deteta u društvu danas. Poseban akcenat stavljen je na pitanje kakvu budućnost želimo graditi za decu i s decom. Prisutni su imali priliku da učestvuju u kvizu o pravima deteta, proveravajući svoja već stečena znanja i usvajajući nova. Ovaj događaj pružio je bogato iskustvo i prostor za promišljanje o važnosti zaštite prava deteta u savremenom društvu.

U sredu, 16. oktobra, članice i članovi Dečjeg saveta Pokrajinskog ombudsmana posetili su Skupštinu AP Vojvodine gde su se upoznali sa radom ove institucije i  imali priliku da razgovaraju sa predsednikom Skupštine Balintom Juhasom. Takođe, obišli su Veliku salu Skupštine, gde su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa istorijom same zgrade Skupštine, njenim nastankom, arhitektonskim značajem i ulogom koju je kroz vreme imala u političkom životu Vojvodine, kao i Spomen sobu, posvećenu najznačajnijim ličnostima i događajima AP Vojvodine.

Ovaj trodnevni događaj pružio je članicama i članovima Dečjeg saveta priliku da razmene ideje, prošire svoja znanja i nastave aktivno da učestvuju i promišljaju o značaju zaštite prava deteta u današnjem društvu, te ih tako dodatno ohrabrio u sticanju kapaciteta koji će im omogućiti da po sopstvenoj inicijativi pokreću i sprovode aktivnosti koje smatraju od naročitog značaja za dobrobit dece, zajednice u kojoj žive ali i društvo u celini.

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana ustanovljen je u februaru 2023. godine. Učešćem u radu i aktivnostima Dečjeg saveta, 15 članica i članova ovog tela, uzrasta od 13 do navršenih 18 godina, imaju mogućnost da informišu i obaveštavaju Ombudsmana o kršenju prava deteta, daju mišljenje, savete i predloge radi unapređenja prava deteta, učestvuju u organizovanju edukativnih aktivnosti o pravima deteta i učestvuju u realizaciji istraživanja o stanju prava deteta.

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsman

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsman

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsman

Dečji savet Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsman

Dečji savet Pokrajinskog ombudsmana - izložba