Please select your page

Састанак поводом инцидената у Темерину

Састанак у ТемеринуПредседник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих, посетили су јуче општину Темерин и разговарали са председником те општине, Андрашем Густоњом, као и са замеником начелника Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстићем, поводом инцидената који су се дешавали током протеклих дана у овој општини.

Свако насиље је потпуно неприхватљиво и за сваку осуду, уколико насиље има етнички карактер рекао је Бојан Пајтић и истакао да овакав облик насиља представља ударац на миран суживот грађана и на мултиетнички карактер Војводине. Пајтић је нагласио да инциденти који су се у протеклих 16 дана дешавали у Темерину јесу изузетак, а не правило у односу на веома добар и квалитетан живот различитих народа, који живе на нашим просторима.

Пајтић је изнео податак да је на територији полицијске управе Нови Сад, где се налази и општина Темерин, у протеклих годину дана за 50 одсто смањен број кривичних дела која имају етнички каракрер. Стога је поручио да ова ситуација захтева пуну реакцију државе, школе, полиције и центра за социјални рад. Оваква кривична дела морају бити строго и оштро санкционисана и мора се брзо реаговати, поручио је  Пајтић и додао  да је потребна брза реакција тужилаштва и правосуђа, али да се мора разговарати и позвати на одговорност и родитеље ове деце, јер су починиоци ових кривичних дела малолетници. Ова деца била су у алкохолисаном стању када су чинила та кривична дела и због тога треба да се направи јасна дистинкција између изгредника и насилника и целих националних заједница, колективитета, који у огромној већини желе миран суживот, квалитетан живот и желе да буду у добрим односима са својим суседима и пријатељима. У овом случају, рекао је Пајтић, родитељи морају бити одговорни за оно што се догодило. Он је рекао да се увек иста имена понављају кроз различите инциденте, што говори о томе да је реч о малој групи младих људи која је подлегла екстремистичким идеологијама. Њих треба оштро санкционисати, али истовремено деловати превентивно и у односу на њих и на друге младе људе, али и на родитеље који сносе велику одговорност, а који се мало помињу у овој ситуацији.

Састанак у ТемеринуАнико Мушкиња Хајнрих је истакла да је потребно препознати и приближити стране које су деловале у овој ситуацији, те их треба путем медијације помирити. Институција Покрајинског омбудсмана користиће сва своја овлашћења у оквиру којих ће покушавати да елиминише све ситуације и узроке који су довели до оваквог стања.

Стеван  Крстић је истакао да је полиција показала да је ефикасна у спречавању провокација. Он је рекао да ће у будуће бити појачана рад патрола, а иначе, према Крстићевим речима, извршиоци су ухапшени и одређен им је притвор.


Вест и фотографије преузете са сајта Владе АП Војводине.