Please select your page

Поводом погрешне интерпретације саопштења Покрајинског омбудсмана у вези са обавезом плаћања РТВ претплате - Грађани имају право на потпуну информацију

Поводом медијских навода у којима се као суштина јучерашњег саопштења институције Покрајинског омбудмсмана у вези са обавезом плаћања РТВ претплате истиче апел грађанима да плаћају поменуту претплату, Покрајински омбудсман демантује ове наводе и саопштава следеће:

Намера институције Покрајинског омбудсмана била је да грађанима скрене пажњу на то да не дозволе себи да на основу непотпуних информација нестручне јавности дођу у заблуду, те да касније због тога сносе правне последице.

Последица непреузимања судских пошиљки и неизјављивања нпр. приговора о застари у случају неплаћања РТВ претплате биће наплата потраживања од дужника принудним путем. Другим речима: застаре обавезе нема ако се не уложи приговор на решење суда.

Примера ради: уколико неко пет година не плаћа РТВ претплату, а не прими решење од суда којим се тражи измирење дуга и не уложи приговор на њега, тој особи ће се наплатити целокупно потраживање настало током пет година заједно са каматом. Међутим, уколико дужник правовремено изјави приговор на решење, (за шта га претходно мора примити), биће му наплаћено само дуговање за претходних 12 месеци.

Покрајински омбудсман такође подсећа да, насупрот наводима присутним у јавности, Уставни суд није прогласио неуставним одредбе Закона о радиодифузији које се односе на радио-телевизијску претплату. Будући да је решењем из 2009. године Уставни суд обуставио поступак за оцену уставности и захтеве за обуставу примене појединих одредаба овог закона, овај закон је још увек на снази. О томе да ли желе да плаћају РТВ претплату или не и на који начин одлучују сами грађани. Институција Покрајинског омбудсмана је јучерашњим саопштењем грађанима желела да укаже на најефикаснији начин остваривања и заштите сопствених права у односу на питање (не)плаћања РТВ претплате.