Please select your page

Прве посете НПМ-а полицији у Војводини - Превенција тортуре основни циљ

Прве посете НПМ-а полицији у Војводини - Заменик омбудсмана Стеван АрамбашићИнституција Покрајинског омбудсмана, као део Националног механизма за превенцију тортуре, посетила је током протекле недеље неколико полицијских станица у АП Војводини.


Будући да је циљ овог механизма да се сталним посетама местима на којима се налазе лица лишена слободе превентивно делује на спречавање тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих поступака, заменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић и саветница за заштиту људских права Оршоља Дели Видач, заједно са другим члановима тима НПМ-а, посетили су Полицијску управу Зрењанин и обишли полицијске станице у Новом Бечеју, Житишту, Новој Црњи и Сечњу.

Послове Националног механизма за превенцију тортуре обавља Заштитник грађана Републике Србије у сарадњи са Покрајинским омбудсманон, као и са организацијама цивилног друштва које се залажу за унапређење и заштиту људских права и слобода. Овај механизам установљен је у августу 2011. године Законом о допуни Закона о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака („Сл. гласник РС – Међународни уговори“ бр. 7/11).