Please select your page

Представка преурањена, локална самоуправа на потезу

Институција Покрајинског омбудсмана је 16. новембра 2011. године примила представку Слађана Папића, директора Основне школе „Добросав-Радосављевић – Народ“ из Мачванске Митровице, којом се указује на непоступање Градске управе за урбанизам и стамбено-комуналне послове Општинске управе Сремска Митровица, а у вези са његовим захтевом за решавањем проблема стања школске зграде изграђене 1962. године. Поред дотрајалости школске зграде, подносилац представке у свом обраћању надлежним огранима локалне самоуправе указује и на то да је школа изграђена од азбестно-цементних плоча, што представља опасност по здравље и живот ђака.

Подносилац представке је навео да је пред надлежном Општинском управом Сремске Митровице покренуо поступак издавања локацијске дозволе за тоталну реконструкцију учионице за техничко образовање и фискултурне сале. Ова дозвола омогућила би да се уз фискултурну салу реконструише, односно догради још један део школског објекта у делу парцеле где су смештени спортски терени. Тиме би се, према тврдњи директора Папића, на најлакши начин обезбедио нови простор за безбедно и неометано похађање наставе.

Будући да директору Папићу из надлежне градске управе није стигао никакав одговор на његово обраћање, институција Покрајинског омбудсмана је 21. новембра 2011. године од Градске управе за урбанизам и стамбено-комуналне послове Општинске управе Сремска Митровица затражила изјашњење на наводе из притужбе о томе да ли по његовом обраћању ова управа поступала и на који начин.

Након ургенције Покрајинског омбудсмана, поменута градска управа је своје изјашњење на првобитни захтев ове институције послала тек 23. јануара 2012. године. На основу изјашњења утврђено је да по захтеву Основне школе није могуће издавање локацијске дозволе за реконструкцију и доградњу школе пошто за предметни локалитет није донет план детаљне регулације, а који представља основ за издавање тражене дозволе. Други разлог због кога прописане дозволе за градњу не могу бити издате су нерешени имовинско правни односи у погледу права власништва на предметној парцели у смислу Закона о планирању и изградњи.

Овом приликом истичемо да се Покрајинском омбудсману нису обраћали родитељи ђака већ директор основне школе. У својој представци директор Папић жалио се на непоступање градске управе, а не на квалитет школског објекта. Имајући у виду да је поступање по његовом захтеву у градској управи у току јер он још увек није обавештен о његовом исходу, Покрајински омбудсман је 2. фебруара 2012. године представку одбацио као преурањену. Међутим, Покрајински омбудсман ће и убудуће поступати у оквиру своје надлежности уколико Основна школа „Добросав-Радосављевић – Народ“ из Мачванске Митровице буде имала притужбе на рад локалне самоуправе у вези са решавањем проблема неусловног објекта школе, односно евентуалне изградње новог објекта.