Please select your page

Покрајински омбудсман у Апатину, Новом Кнежевцу и Банатском Аранђелову

Трибина у Новом Кнежевцу

Представници Покрајинског омбудсмана су протекле недеље у Апатину и Новом Кнежевцу одржали трибине о родној равноправности и надлежностима ове институције, а потом разговарали са грађанима и грађанкама ових општина. Учесници трибина били су представници локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа, као и представници локалних удружења грађана.

Након уводних излагања заменице покрајинског омбудсмана за равноправност полова Данице Тодоров и више стручне сарадница за равноправност полова Андријане Човић о надлежности и раду институције Покрајинског омбудсмана у области равноправности полова, те о препознавању значаја и примене принципа родне равноправности у поступању органа управе, разговарало се о томе да ли у општини постоје одговарајући акти, односно механизми за родну правноправност, те како они функционишу.

Састанак са женама у Банатском АранђеловуПосебан састанак са чланицама локалног актива жена одржан је у Банатском Аранђелову, једној од месних заједница у општини Нови Кнежевац. Жене истичу да изузетно велики проблем у селу представља старење становништва јер млади одлазе у градове у потрази за послом и зарадом. Додтани мотив за одлазак младих је и то што је село изоловано и оронуло. Мештани су чули да постоје планови за оживљавање села, али се питају колико ће они бити ефикасни када, на пример, на оближњој нафтној бушотини нема ниједног запосленог мештанина. Зграда школе је оронула, а сеоска инфраструктура у изузетно лошем стању због неодржавања. До села аутобус саобраћа ујутру и увече, а лекар опште праксе у сеоској амбуланти прима и мештане неколико околних места, док се лабораторијски и специјалистички прегледи обављају у Сенти или Кикинди. Банатско Аранђелово нема полицијску станицу, а улична расвета углавном не ради. Грађани сматрају да је ово један од основних узрока великог броја крађа, ремећења јавног реда и мира и оштећивања имовине у селу, нарочито у кућама у којима нико не живи.

Упркос изузетно тешким условима живота у селу, жене свој актив доживљавају као место за дружење, али и као начин да своје село заједнички учине бољим местом за живот. Због тога сваког пролећа организују акцију чишћења села, као и неколико културних манифестација и хуманитарних акција.

Посете општинама током којих се одржавају поменуте трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује у оквиру посебног пројекта који подржава Агенција УН за жене (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена.