Please select your page

Права потрошача и даље незаштићена - Поводом Међународног дана права потрошача

Покрајински омбудсман је примио велики број представки грађана поводом кршења њихових права као потрошача, односно купаца и корисника услуга које се пружају у обављању делатности од општег интереса (комуналне делатности, снабдевање електричном енергијом, природним гасом и др.). Жалбе грађана углавном се односе на онемогућен или отежан приступ услугама, незадовољавајући обим и квалитет пружених услуга, незаконито ускраћивање услуга, злоупотребу фактичног монополског положаја јавних предузећа у обављању одређених делатности, недовољне ажурности, флексибилности и транспарентности у поступању са грађанима.

Озбиљан проблем у остваривању права потрошача је кршење и непримењивање одредби Закона о заштити потрошача, посебно у делу који се односи на остваривање права на услуге од општег економског интереса, које уједно представљају и корпус права чија заштита је у надлежности Покрајинског омбудсмана. Ови проблеми заједнички су готово свим спроведеним поступцима по предметима, а односе се како на поступања јавних предузећа, тако и на поступања надлежних органа управе који врше надзор над радом јавних предузећа.

Ни након годину дана од ступања на снагу Закона о заштити потрошача нису донети одговарајући подзаконски акти којима би се Закон разрадио и обезбедили услови за његову доследну примену. Пример неспроводивости закона у пракси огледа се у одредби закона којом је прописано да је угрожени потрошач онај који због економског или друштвеног положаја, услова живота, посебних потреба или других тешких личних прилика, прибавља услугу од општег економског интереса под нарочито отежаним условима, с обзиром на то да услови и критеријуми за одређивање угрожених потрошача у појединим областима услуга од општег економског интереса нису ближе уређени, како је закон прописао. Слична ситуација је и са Законом о енергетици у делу који се односи на појам „енергетски заштићеног купца“.

Непостојање целовите правне регулативе и необезбеђивање јасног механизма заштите грађана – потрошача, узрокује произвољност у поступању даваоца услуга од општег економског интереса и правну несигурност, те угрожава основна, законом прописана права, као што су право на задовољавање основних потреба, право на обавештеност, право на избор и право на правну заштиту.

Међународни дан права потрошача који су установиле Уједињене Нације 15. марта 1983. године управо има за циљ  промовисање наведених основних права свих потрошача при чему се уз заштиту и унапређење ових права уједно протестује и против злоупотребе тржишта.