Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Бачу и Сечњу - Активне жене без подршке

Трибина у БачуТрибине о родној равноправности и надлежностима Покрајинског омбудсмана у овој области протекле недеље одржане су у Сечњу и Бачу. Учесници трибина били су представници локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа, као и представници локалних удружења грађана.

Након што су заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров и виша стручна сарадница за равноправност полова Андријана Човић одржале своја уводна излагања о надлежности и раду институције Покрајинског омбудсмана у области равноправности полова и значају примене принципа родне равноправности у поступању органа управе, разговарало се о томе да ли у општини постоје одговарајући акти, односно механизми за родну правноправност, те како они функционишу, али и о проблемима са којима се грађани и грађанке сусрећу у остваривању својих права, као и повреде права на родну равноправност. 

Жене из локалних удружења и актива у Бачу и Плавни које су учествовале на посебном састанку посвећеном животу жена на селу истичу да, упркос мотивисаности жена у селима да се баве разним култуним, хуманитарним и занатским активностима, па чак и да покрену сопствени посао којим би себи обезбедиле приходе, локална самоуправа не препознаје њихов допринос квалитету живота локалне заједнице и да недовољно издваја за програме запошљавања жена. Своја удружења и активе жене у селима доживљавају као место за дружење и пружање узајамне подршке, а као највећи проблем сеоског живота доживљавају немаштину и старење становништва.

Састанак са женама у Бачу

Посете општинама током којих се одржавају поменуте трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује у оквиру посебног пројекта који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена.