Please select your page

Права детета из дечјег угла - Предавање за основце о правима детета

Предавање о дечјим правима Ученичком парламентуИнституција Покрајиснког омбудсмана је данас била гост Ученичког парламента Основне школе „Коста Трифковић” у Новом Саду. Тема разговора, размена мишљења и постављених питања, била су права детета, а заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић је ученицима и ученицама говорила о надлежностима Покрајиснког омбудсмана у овој области.

Ђаке су овом приликом највише занимала појединачна дечја пава упредвиђена Конвенцијом УН о правима детета и Универзалну декларације о људским правима, а њхова конкретна питања односила су се на упис деце у матичну књигу рођених и права деце у односу на њихов узраст. Разговор се потом усмерио ка правима деце разведених родитеља и начину регулисања остваривања родитељског права у складу са принципом најбољег интереса детета.

Питања ученика о могућностима усклађивања права на образовање и права на слободно време, образовању на језицима мањинских националних заједница, као и онима о превенцији злоупотребе дрога и вршњачком насиљу изазвала су највише интересовања, а сасатанак се завршио разматрањем начина на који би школа могла да допринесе креативном провођењу слободног времена и договорм о будућој сарадњи школе и Покрајинског омбудсмана.