Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Малом Иђошу

Даница Тодоров, заменица за равноправност половаПредставници Покрајинског омбудсмана јуче су боравили у Малом Иђошу и одржали трибину о родној равноправности и надлежностима ове институције, а потом разговарали са грађанима и грађанкама ове општине. Учесници трибине били су представници локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа, као и локалних удружења грађана.

Након трибине и пријема грађана одржан је и састанак са чланицама женских удружења из Ловћенца и Малог Иђоша. Искуства жена у овим местима слична су искуствима жена у другим сеоским срединама у Војводини. Осим старења становништва и одумирања села, велики проблем представљају и немаштина и незапосленост. Женама на селу је нарочито тешко да нађу посао, поготово уколико су старије од 40 година, као посебан проблем у својој локалној средини истичу насиље у породици. Мотивацију за свој рад у удружењима жене у Ловћенцу и Малом Иђошу налазе у чињеници да тиме доприносе квалитетнијем животу у селу, као и у томе што им је овакав вид активности прилика да се друже и афирмишу у својој окалној заједници.

Посете општинама током којих се одржавају поменуте трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује у оквиру посебног пројекта који подржава Агенција УН за жене (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена.