Please select your page

Нове информације за породиље предузетнице

Покрајински омбудсман добио одговор Пореске управе, Сектора за контролу и Регионалног центра Нови Сад поводом спровођења Закључака Владе од 2. и 14. фебруара 2012. о повраћају више плаћених доприноса за социјално осигурање предузетницама породиљама

Покрајински омбудсман почетком априла ове године обавестио је Министарство финансија и Пореску управу да се предузетнице породиље које су у периоду од 1. јануара 2010. до 7. јануара 2012. године, користиле породиљско одсуство, одсуство са рада ради неге детета и одсуство са рада ради посебне неге детета, а делатност наставиле да обављају преко овлашћеног пословође, жале на то да филијале Пореске управе супротно закључцима Владе Републике Србије од 2. и 14. фебруара 2012. године о повраћају плаћених доприноса за социјално осигурање, одбијају захтеве ових предузетница за повраћај, са различитим образложењима: да не постоји одговарајућа програмска подршка, да је захтев неоснован јер нису поднете жалбе на раније донета решења о утврђивању ових обавеза као ни на решења о одређивању принудне наплате, и сл. Један број филијала на захтеве одговара обавештењем да ће захтеви бити решени кад се стекну услови.

Одговарајући на поновљено обраћање Покрајинског омбудсмана, Пореска управа Централа, Сектор за контролу обавестила је Покрајинског омбудсмана о томе, да се приступило реализацији Закључака Владе од 2. и 14. фебруара 2012. године тако што је организационим јединицама Пореске управе наложено да до израде софтверске подршке:

- Изврше припреме за спровођење Закључака, односно да на основу својих евиденција утврде обвезнике доприноса за социјално осигурање на које се односе закључци, период коришћења одсуства по наведеним основама, износ доспелих и плаћених обавеза, као и износ доспелих обавеза које нису измирене у периоду од  1. јануара 2010. до 7. јануара 2012. године.

- при издавању пореских уверења предузетницама породиљама, које делатност настављају да обављају преко овлашћеног пословође, искључе задужења по основу доприноса за обавезно социјално осигурање од обављања самосталне делатности, утврђена за време коришћења права на одсуство, ако су задужења доспела за плаћање у наведеном периоду, односно до дана ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање („Службени гласник РС“ бр. 101/11).

Пореска управа је у сарадњи са Институтом „Михајло Пупин“ израдила програмску подршку за доношење решења о преузимању утврђених обавеза предузетница које користе породиљско и одсуство са рада ради неге детета коју организационе јединице могу да користе од 28. марта ове године, када су обавештене о начину поступања, односно о томе да доношење решења о преузимању утврђених обавеза спада у први ред приоритета. Крајњи рок за доношење решења био је 9. април ове године.

Организационим јединицама Пореске управе је предочено да су дужне да се приликом доношења решења у потпуности придржавају корисничког упутства за поступање на основу закључака Владе Србије о сторнирању дела обавеза предузетница које користе породиљско одуство.

На поновљени позив Покрајинског омбудсмана, изјаснио се и Регионални центар Нови Сад наводећи да су организационе јединице Пореске управе у датом року, до 11.04.2012. године извршиле сторнирање обавеза утврђених у периоду одсуства коришћеног у 2009, 2010. и 2011. године умањених за износ обавеза сторнираних по првом закључку Владе, као и сторнирање неплаћене камате на дан 31.12.2010. закључно са 31.12.2011. г. Дакле, сторниране су обавезе утврђене и доспеле након  01.01.2010. закључно са 31.12.2011. године.

Повраћај плаћених доприноса за обавезно социјално осигурање предузетница које користе породиљско одсуство, одсуство са рада ради неге детета и одсуство са рада ради посебне неге детета а делатност наставиле да обављају преко овлашћеног пословође, могућ је тек након спроведеног поступка књижења решења о преузимању обавеза по основу доприноса за обавезно социјално осигурање за ове обвезнике.

Покрајински омбудсман подсећа пореске обвезнице које су стекле право на повраћај уплаћених доприноса да је, уколико желе да се изврши повраћај, потребно да надлежној филијали Пореске управе поднесу писмени захтев за повраћај више уплаћених средстава, односно да се изјасне о томе ако наведена средства желе да користе као порески кредит, у складу са чланом 10 Закона о пореском поступку и пореској администрацији („Службени гласник РС“ бр. 80/02...2/12).