Please select your page

Покрајински омбудсман честита основцима, средњошколцима, наставницима и родитељима почетак нове школске године

Девојчица седи и учи окружена књигамаПочетком нове школске године Покрајински заштитник грађана – омбудсман жели да подсети све чланове друштва на важност образовања и права деце у складу са Конвенцијом Уједињених нација о правима детета. Овај документ прописује да образовање детета треба да буде усмерено на развој личности детета и развој обдарености и менталних и физичких способности до крајњих граница; развој поштовања права човека и основних слобода, развој поштовања родитеља детета, његовог културног идентитета, језика и вредности, националних вредности земље у којој дете живи и земље из које оно потиче, као и цивилизација које су различите од његове; припрему детета за одговоран живот у слободном друштву, у духу разумевања, мира, толеранције, једнакости полова и пријатељства међу свим народима, етничким, националним и верским групама и лицима аутохтоног порекла и развој поштовања природне средине.

Општи принципи образовања и васпитања у складу са Законом о основама система су, између осталог, поштовање људских права и права сваког детета, ученика и одраслог и уважавање људског достојанства; образовање и васпитање у демократски уређеној и социјално одговорној установи у којој се негују отвореност, сарадња, толеранција, свест о културној и цивилизацијској повезаности у свету, посвећеност основним моралним вредностима, вредностима правде, истине, солидарности, слободе, поштења и одговорности и у којој је осигурано пуно поштовање права детета, ученика и одраслог.

У складу са наведеним, Покрајински заштитник грађана – омбудсман поручује деци да су њихова права, као што су право на образовање, право на игру и право да изразе своје мишљење веома важна. Питајте, будите радознали, истражујте. Негујте другарство и заједништво у школи, понекад некоме од вас може бити потребна додатна подршка, зато будите ту једни за друге, слушајте и помажите једни другима.

Наставницима желимо стрпљења, креативности и посвећености у њиховом раду. Сваки дан проведен са децом није само прилика за преношење знања, већ и за развијање вештина, емпатије и вредности које ће их пратити током целог живота. Улога наставника је кључна у стварању окружења које промовише разумевање, прихватање и подршку. Свако дете заслужује прилику да се развија, учи и напредује, без обзира на своје изазове или порекло. Наставници подстичите сарадњу међу ученицима и развијајте међусобно разумевање. Помажите деци да идентификују своје снаге и таленте. Ваша посвећеност и стрпљење су непроцењиви, а труд који улажете у своје ученике оставља трајни утицај. Зато, будите поносни на свој рад, хвала Вам што сте ту, што их водите и подржавате на њиховом путу.

Родитељима желимо снагу и мотивацију да подрже своју децу. Важно је да се деца осећају сигурно, подржано и вољено док започињу нову школску годину. Потребно је много разумевања и подршке како би им се олакшало прилагођавање и како би се мотивисали да истражују и уче. Сарадња између образовних установа и родитеља је веома важна и неопходно је подржавати и оснаживати међусобну комуникацију уз уважавање и поштовање, која је услов за напредовање деце. Заједно, као тим, може се створити инспиративно и подржавајуће окружење за свако дете.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман свима жели успешну и инспиративну школску годину!

Последња саопштења


Најчитаније вести


Медијски кутак